Sommartider

Att få vara ute

När det börjar bli så pass varmt utomhus att man kan lämna tjocktröjan och långbyxorna hemma och marken inte längre känns obehagligt kall eller fuktig - då kan det vara lagom för marsvinen att få börja komma ut på sommarbete. Är tanken att marsvinen ska få smaka på gräsmattans gräs och maskrosblad är det viktigt att man i förväg har vant in detta under några dagar så att magarna är förberedda på den nya kosten.

Marsvinens uterastgård bör ha någon form av rymningssäkert galler och någon form av tak om man inte tänker sitta och passa marsvinen under hela rastningen. Även om man har marsvinen på egen trygg mark i trädgården finns det andra djur som man inte kan kontrollera över och som kan få för sig att marsvin blir en lättfångad middag. I rasthagen sätter du som vanligt ut några olika gömslen så att marsvinen kan känna sig trygga, hänger upp en vattenflaska och ser till att platsen har tillgång till skugga så att djuren inte får värmeslag. Regniga och blåsiga dagar kan man låta marsvinen få en vilodag från betandet.

beteLeoLeoZaharaCitrin

"Glad gris göder gärna grönt gräs"

Växter att ge utifrån

Om man vet vad man letar efter kan man hitta en hel del godbitar i naturen. Olika sorters gräs, maskrosblad, groblad, klöver, kirskål och blåbärs- eller lingonris är exempel på växter som fungerar bra att ge. Nässlor innehåller mycket C-vitamin och brukar vara uppskattat av marsvinen, men måste torkas innan det kan ges. För att vara säker på att marsvinen får i sig tillräckligt med C-vitamin kan man fortsätta ge grönsaker men i mindre mängd om man även ger grönt utifrån.

groblad
Groblad. Groblad är en uthållig växt som kan hittas såväl på gräsmattan som vid vägkanten. Känns igen på de rundade bladen och har smala brunaktiga ax. Känd för att ha läkande egenskaper. 

groblad2
Nässlor. Klipp gärna av de späda skotten, förväll dem med lika stor del vatten och torka sedan på låg värme i ugn några timmar. C-vitaminrikt godis!

kirs
Kirskål. Ett av trädgårdsägarnas mest hatade ogräs - och kanske det motsatta för de som även har marsvin?! Nyttigt, lättplockat och går att finna lite varstans. Luktar lite lakrits i stjälken.Värmeslag

Sommartid (men kanske även vintertid i instängda, varma rum) blir det lätt varmt när solen gassar in genom fönsterna. Marsvinen kan drabbas av värmeslag som i värsta fall kan få dödlig utgång. Marsvin tål kyla mycket bättre än värme.

Varma sommardagar brukar gå bra om du...:

  • Rullar ner persienner och/eller rullgardiner där du vet att solen kommer gassa.
  • Sätter in en termostat så att du har koll på hur varmt det blir i rummet och vidtar åtgärder om det blir för varmt.
  • Ser till så att vattenflaskorna är fyllda med kallt vatten.
  • Lägger in kylklampar invirade i handdukar de allra hetaste dagarna.
  • Vid rastning utomhus ser till att marsvinen både har tillgång till skugga och vatten.

Om du skulle se ett av dina marsvin ligga och flämta i värmen med brännheta öron - kyl snabbt ner den! Linda in den i en kall, genomvåt handduk och försök få i den lite vatten.