Friskvård

Friska och sunda marsvin

Marsvinsmarodörer
Busiga marsvin på golvrastning när buren städades. Venus, Puh och Ramona, bild från 2011. 

Friskvård handlar om att hålla sig frisk genom sunda levnadsvanor. Eftersom det är vi människor som bestämmer med vilka andra marsvin och hur marsvinen ska bo, vad de ska äta osv, är det vårt ansvar att skapa goda förutsättningar för att marsvinen ska få så bra liv som möjligt.


God friskvård innefattar:

  •  En god och stressfri levnadsmiljö
    Harmoni och trygghet i marsvinsflocken, tillräckligt med mat, utrymme och gömslen, en lugn, dragfri burplacering.

    -
    Motsatsen kan skapa ohälsosam stress. Oroligheter i buren så som ständiga bråk och mobbning är enormt stressande. Ibland beror det på att buren är för liten och att resurserna (dvs utrymmet, gömslena och maten) är för begränsade, men om dessa behov är tillgodosedda kan det bero på en mismatch mellan marsvinen. 

  • Motion
    Främjar god muskulatur som stödjer skelettet och förbättrar blodcirkulationen.

    -
    Marsvin som inte motionerar blir lätt överviktiga med eventuella tillkommande sjukdomar.

  • Mental stimulans
    Att undersöka nya föremål, platser och att få lösa enklare problem bidrar till ökad mental stimulans. Låt marsvinen få komma ut på golväventyr, ta upp dem för mysstunder och möblera om i buren då och då. Håller du marsvin i flock bidrar detta i högsta grad till god mental stimulans.  


    -
    Att bara ha ett par väggar att titta in i dag ut och dag in gör marsvinet ostimulerat och kan leda till apati och/eller stereotypa beteenden - beteenden som saknar mål och utförs repetativt.

  • Rätt kost
    Ett grönt och fint fiberrikt hö, C-vitaminrika grönsaker och ev. lämpligt kraftfoder.

    - Felaktig kost kan orsaka bettfel och andra allvarliga sjukdomstillstånd.




Omvårdnad

Omvårdnaden är en viktig och betydande del av marsvinsägandet. Alla vill vi väl att våra marsvin ska må så bra som möjligt och genom att veta hur våra små kompisar brukar bete sig och se ut kan vi snabbt se om något inte är som det brukar. Att snabbt se förändringar hos ett djur brukar kallas för att man har "ett gott djuröga" och det är något man kan träna fram genom att bli duktig på att observera sina djur. Utöver det bör man gå igenom sina marsvin på lite närmre håll med jämna mellanrum - på så vis är det större chans att man upptäcker små, diskreta förändringar i ett tidigt skede.

Veckotalig hälsoundersökning
När man ändå har marsvinet uppe för lite kel och gos kan man passa på att kolla igenom päls, öron, ögon, hud, hull och tassar. Du kan förslagsvis börja framifrån och fortsätta bak:

  • Hur ser öronen ut?
    Börja titta i öronen och om det behövs, rengör försiktigt öronlappens insida med en oparfymerad våtservett. Ibland kan ytterkanten på öronlappen vara smutsig, det märker du inte minst om du gnider våtservetten på båda sidorna om öronlappens ytterkant. Smörj in öronlapparnas utsidor med olivolja eller en mjukgörande kräm om de ser torra ut. 
  • Hur ser ögonen ut?
    Ögonen ska vara klara utan skrovel och se pigga ut. Kniper marsvinet med ett eller båda ögonen kan den antingen ha fått något i ögat som sitter kvar, eller så har den stuckit sig på något. Spola försiktigt rent ögat med koksalt och försök få ut den lilla höpartikel som kanske har fastnat och som gömmer sig under något av ögonlocken. Lägg gärna en sträng Noviform efteråt. Hittar du inget skräp, bör du ha ögat under uppsikt och vara beredd på ett veterinärbesök.
  • Hur ser huden och pälsen ut?
    Huden ska vara mjuk och icke rodnande och pälsen ska se frisk och fyllig ut. Om marsvinet kliar sig mer än vanligt och har små sår eller hårlösa partier över huden kan det bero på ohyra eller svamp. Lyft på, eller blås undan pälsen för att undersöka huden - så upptäcker du även hårlösa partier. Vid misstanke om ohyra bör veterinär konsulteras, allra helst om man kan misstänka sellnic eller ringorm. Svamp förekommer oftare hos marsvin som har täta, sträva pälsar. 
  • Hur ser tassar och klor ut?
    Sköter man marsvinets klor regelbundet behöver man oftast bara klippa bort toppen av klon. Genom att klippa lite och ofta kan man motverka att pulpan växer sig lång. Tassarna ska vara mjuka och utan förhårdnader och svullnader. Förhårdnader under framtassarnas trampdynor uppstår ofta, men kan försiktigt klippas bort och där efter filas mjuka med en lämplig nagelfil. Tycker marsvinet inte om själva tassfilandet och blir stressad av det - skippa det! Det är dock farligt att lämna förhårdnaderna som de är eftersom marsvinet då riskerar att fastna med förhårdnadsfliken och råka slita bort den, så klipp alltid bort dem när de uppstår. Använd t.ex. klotången. Smörj in torra tassar med en mjukgörande kräm.
  • Hur ser körteln vid ryggslutet ut?
    Alla marsvin har en körtel som producerar talg vid ryggslutet. Om denna känns väldigt fet och kletig, kan man försiktigt smörja in den med diskmedel som får sitta i under några minuter och som därefter nätt och försiktigt avlägsnas med en mjuk tandborste. Använder du hårolja fungerar det även att dutta lite hårolja på en bomullsrondell och försiktigt torka av körteln med den - detta är numera min to go-metod som känns absolut skonsammast. Körteln ska inte ha massor av fettavlagringar eftersom det till sist blir en tjock kaka av det hela.  
  • Hur känns hullet? Viktförändrningar?
    Börja med att lägga handen över skuldrorna och fortsätt sedan nedåt över kroppen. Skuldrorna ska vara breda och muskulösa och inte insjunkna eller tunna. Ryggraden ska inte vara framträdande eller sticka upp. Den ska vara omgiven av stark muskulatur och en mjuk marsvinsmage som gärna får följa bredden som fanns över skuldrorna. Muskler ska även finnas på marsvinets bakdel och lår, gärna i harmoni med den övriga kroppen.

    Går marsvinet plötsligt ner mycket i vikt tyder det på sjukdom. Det är därför klokt att väga marsvinen var-varannan månad så att viktförändringar verkligen uppmärksammas.

    OBS!
    Vid tecken på sjukdom ska veterinär kontaktas!

 



Marsvinsapotek

Jag gillar att vara förberedd om något oförutsett skulle hända. Marsvin kan plötsligt bli sjuka eller skada sig och då är det en stor trygghet att ha ett genomtänkt marsvinsapotek hemma. Vissa tillstånd kräver inte veterinärvård, men givetvis konsulterar man veterinär om det behövs! 

Matvägran, börja komma igång att äta efter sjukdom
Spruta utan nål, gärna 15 ml med större öppning (t.ex. Supreme doseringsspruta)
Spruta utan nål, 1 ml
Critical Care
C-vitamin, brustablett
Druvsocker
Klämmis att blanda upp kligröt med (t.ex. Minstingen äpple, pumpa, morot, zucchini, 120g)
Köksvåg

Diarré (se även matvägran, börja komma igång att äta efter sjukdom)
Fibreplex

Sårrengöring
Sterila kompresser
Koksalt
Jodopax
Väteperixid

Tassvård
Klotång
Nagelfil (till tassar med förhårdnader)
Mjukgörande kräm

Grums i ögonen, ögonskada
Koksaltlösning
Noviform

Torra, smutsiga öron
Parfymfria våtservetter
Mjukgörande kräm (till öronlappen)

Inför marsvinskull
Spruta utan nål, 15 ml (flera stycken)
Spruta utan nål, 5ml el. 1 ml (flera stycken)
Critical Care
C-vitamin, brustablett
Druvsocker
Klämmis att blanda upp kligröt med (t.ex. Minstingen äpple, pumpa, morot, zucchini, 120g)
Rena, torra handdukar
Modersmjölkersättning, t.ex. mjölkpulver från get el. Fortimel
Köksvåg