Burstorlek och burinredning

Marsvin har under många år tvingats leva i både små och ostimulerande burar - men utvecklingen går tack och lov framåt! Marsvin vill ha stora ytor och berikning i form av olika slags gömslen, rätt underlag och självklart massor av hö.
Burtyp
Det finns olika varianter av gallerburar med okej mått på marknaden, men ofta har de konstig design, är smala eller har minimala eller otillräckliga öppningar ur vilka vi förväntas ta upp marsvinen från eller utnyttja när vi städar buren. Har man möjlighet tycker jag därför att man ska bygga en egen bur för att få precis det mått man vill ha och samtidigt få bättre möjligheter att kunna ta upp marsvinen på ett bra sätt och förenkla städningen. Måste man av olika anledningar ha ett tak på buren, tänker man så klart bara på att sätta en bra höjd.
Burstorlek
Frågar man mig och man är intresserad av att köpa gallerbur rekommenderar jag att man kikar på denna som mäter 160x80 cm. "Desto större desto bättre" är ett ordspråk som allra oftast stämmer på pricken!
Burutformning
Marsvin föredrar stora, öppna ytor jämfört mot att ha samma yta fördelat på t.ex. våningsplan. När man beräknar burstorlek måste varje våning vara godkänd för det antal marsvin som totalt finns i buren och det finns en anledning till det: skulle alla marsvin bestämma sig för att vistas på samma våning skulle ju ytan bli alldeles för liten. Scenariot är dessutom ganska sannolikt eftersom flocklevande marsvin gärnar håller sig tillsammans.
Egen erfarenhet säger att flockhållning på kvadratiska (eller större rektangulära ytor med riktigt väl tilltagen bredd) är de ytor som marsvinen trivs allra bäst på. Konflikterna blir minimala och flocken kan integrera mer naturligt.
Burutformning för flockhållning
Ska man hålla marsvin i flock är det ännu viktigare att man tänker på att bredden är tillräckligt stor, gärna 80 cm eller bredare. Marsvinen måste kunna passera varandra utan att det skapas konflikter. För lite större flockar rekommenderas ordentligt stora ytor där det helt saknas trånga passager.

- Den här buren är hem åt sex marsvin och har fått formen av ett L. Bredden är 80 cm för att det inte ska bli för trångt och båda längderna är över två meter långa från kant till kant.
Burens placering
Marsvin gillar att få vara med i centrum, men kan ändå må bra av att få vara lite vid sidan om det värsta springet. Marsvin kan vänja sig vid att bo på golvet, men många marsvin känner nog sig lite modigare om buren är placerad lite högre upp så att de får bättre uppsikt över omgivningen.
Olika slags bostäder
Även om gallerbur fortfarande är det vanligaste sättet att hålla marsvin på, är det allt fler som har fått upp ögonen för hemmabyggda burar - som ofta blir både snyggare och billigare än den traditionella buren. Låt fantasin flöda!
 Två ihopsatta PAX-garderober från Ikea (200x60 cm/våning). Uttagbara plexiglas med hemmagjorda beslag. Totalkostnad: ca 2500 kr |
 LACK-hylla som avgränsare mot rummets väggar (200x300 cm) Plastmatta på golvet. Totalkostnad: ca 350 kr |
 Bokhyllebur av två BILLY-bokhyllor från Ikea (200x160 cm) Plastmatta på golvet. Totalkostnad: ca. 850 kr |
Bottenmaterial
Det absolut vanligaste strömedlet som används i marsvinsburar är kutterspån. Kutterspån är mjukt och mysigt att ligga i, doftar gott och har en fantastisk uppsugningsförmåga. Det negativa med spån är att det har en tendens att damma väldigt mycket och flyger gärna ur buren varefter det ansamlas under strumpor eller på mattor runt om i huset... Man ska inte heller glömma att det blir en hel del spånavfall som måste transporteras till soptippen om det inte får plats i de egna soporna. Alternativa strömedel är till exempel lättströ (hampa), torvströ och spån/torvmix.
Marsvin tycker även att det är trevligt med mysiga inslag i sin bur. Underlag av fleece, bambufiber eller vetbed brukar vara enormt uppskattat. Dessa underlag är tänkta att släppa igenom kisset, som istället ska sugas upp undertill av strö eller handdukar. De mysiga inslagen i en bur kräver en annan typ av underhåll (daglig bortplockning av bajs, tvättning av tyger), men dammar å andra sidan ingenting och går ju att återanvända om igen.
Miljöberikning och inredning
Berikning är ett vanligt ord i djursammanhang nu för tiden och handlar helt enkelt om att tillmötesgå djurartens naturliga fysiska och psykiska behov. För inredning av marsvinsburen kan det alltså betyda att man väljer artanpassad inredning och material som fyller alla olika behov ett marsvin har.
Hur kan då ett marsvin tänkas vilja bo? Nummer ett är egentligen massor av hö! Hö är inte bara mat, det är även något man kan gömma sig i, busa i, gräva i, eller vila på. Egen erfarenhet säger även att marsvin gillar trägömslen av olika slag, för att inte tala om långa kattunnlar som både går att raca genom och att sova i. Fantasin sätter egentligen gränserna.
Marsvinifiera mera!
Det är mycket som egentligen inte alls är tillverkat för marsvin som kan bli ypperliga marsvinstillbehör... Nästa gång du är och handlar, spana runt omkring dig och en ny värld kommer att öppna sig! ;)
Vad som inte ska finnas i buren!
- Salt- eller kalksten.
- Höhäck.
- Gnagarstänger.
- Saker som marsvinen kan fastna eller skada sig på
t.ex. hus med fönster.
Städning och rengöring
- Städa efter behov.
- En handskyffel i metall gör det lätt att skopa ut gammalt spån och förenklar städningen.
- Avfallet kan sorteras som brännbart eller komposteras.
- Diska skålar och flaskor regelbundet.

- Tänk på att även vattenflaskan behöver rengöras ibland. Pipen kan man göra ren med en fuktad tops!
Lek- och rasthage
Marsvin älskar att få komma ut på golvet och att undersöka och få sträcka på benen. Eftersom man kanske inte vill eller har möjlighet att låta dem gå lösa i ett helt rum, kan det vara en god idé att införskaffa en stor och rymlig rasthage. För att uppmuntra grisarna till lite bus och lek kan man sätta in en massa spännande saker i rasthagen, gärna med ett mjukt underlag i botten (det brukar göra marsvinen extra skuttiga och förhindrar dessutom att de halkar om golvet är halt). Sätt in tunnlar, kuddar, hus med flera in och utgångar, saker att klättra upp på, saker att krypa in i, osv... Lägg gärna ut små oemotståndliga grönsaksbitar lite överallt och ovanpå saker och ting.

Foto och inspiration: Monica