Transportera marsvin
När du ska hämta hem dina nya marsvin behöver du förbereda en bra transport. Transportmedlet kan t.ex. vara en tillräckligt stor/hög kartong/låda, en transportbur för gnagare eller för katt. Det är viktigt att transportmedlet tillåter syreinsläpp och att den är anpassad för hur ni ska resa vidare. Är det t.ex. kallt och blåsigt utomhus och du vet med dig att ni ska vänta in ett tåg behöver du packa transporten med extra mycket spån och hö för god isolering. Om den totala transporttiden är kort kan du istället inreda transporten med någon varm, passande filt som marsvinet kan krypa in i. Är det istället en varm sommardag och ni ska åka bil kan du inreda transporten lite luftigare och istället vara noga med att se till så att marsvinet inte överhettas under färden.
Tips på vägen!
- Resans längd och omgivningens temperatur avgör hur marsvinet/en bör transporteras.
- Var medveten om att två marsvin som är bästa kompisar i vanliga fall inte alltid kan transporteras tillsammans i samma transport. Packa hellre ner marsvinen i vars en transport för att vara på den säkra sidan.
- Vid lång resa - tänk på att marsvinet måste få tillgång till vatten och något att äta. Den får inte heller bli för varm eller stå i drag.
- Vid kort resa - handdukar kan vara ypperligt att lägga i transporten som underlag. En tunn handduk kan läggas över marsvinet som extra mys och trygghet.
- Det kan kännas läskigt med en lite större transport för ett marsvin, ibland kan faktiskt en mindre transport upplevas som tryggare.
- En varm sommardag kan man ha med sig en kylklamp som lindas in i en handduk och läggs i transporten. Placera den så att marsvinet själv kan välja om den vill vara nära den eller inte.
Stress och ohyra
Ohälsosam stress kan uppstå om ett marsvin inte trivs (ensamt marsvin, bråkiga marsvinskompisar, stressande/skrämmande levnadsmiljö, oaktsam hantering m.m). Långvarig stress av denna karaktär kan ge effekt på immunförsvaret som försvagas. Marsvinet blir då mer mottagligt för sjukdomar och ohyra som legat latent kan få fäste och plötsligt blossa upp.
Stresspåslaget som sker i samband med att flytta och inställa sig i en ny levnadsmiljö kan ibland bli en utlösande faktor för ohyra. Typiskt för detta scenario är sellnic (marsvinsskabb) och ringorm. Observera dock att det bara gäller marsvin som redan har smittan latent, det dyker inte upp av sig självt.
Ihopsättning
Det kan gå att sammanföra marsvin oavsett ålder och kön, men vissa kombinationer är enklare än andra och är därför att föredra.
Vuxen hona + vuxen hona
Fungerar oftast att sammanföra, men ihopsättningen kan bli problematisk om en eller flera honor är dominanta och/eller är måna om att hålla främlingar borta.
Vuxen hona + bebishona
Fungerar nästan alltid att sammanföra eftersom bebisen knappast utgör något hot mot det vuxna marsvinet. Vuxna honor kan vara hårda mot bebisar, var uppmärksam på att den lilla inte blir mobbad eller hårt åtgången.
Vuxen hane + vuxen hane
Generellt en svår ihopsättning som ändå kan gå bra om personligheterna klickar med varandra och man ger hanarna gott om tid och rum. Rekommenderas inte som första lösning.
Vuxen hane + bebishane
Fungerar nästan alltid att sätta ihop eftersom bebisen knappast utgör något hot mot det vuxna marsvinet. Den enklaste ihopsättningen som finns, enligt mig! I princip bara att sätta ner den lilla bebishanen till den vuxna.
Några allmäna tips vid ihopsättning:
- Bada marsvinen och låt dem torka tillsammans.
- Låt dem träffas på en stor, neutral yta.
- Distrahera med goda grönsaker för att checka av om de kan äta tillsammans.
- Ha lite is i magen och låt marsvinen få en uppfattning av varandra.
- Sätt in marsvinen i buren först när de ser ut att komma överens.
Hemkomst
Tänk dig att alla bekanta ljud från dina kompisar och din omgivning plötsligt tystnar, du kommer till ett helt nytt ställe där du varken vet var du är eller känner igen dofterna, ljuden och synintrycken. Du har ingen aning om ifall de nyfiket stirrande och gigantiska människorna vill dig väl eller är en potentiell livsfara för dig. Det är läskigt att flytta!
Låt marsvinen vänja sig vid dig och din familj, samt den nya levnadsmiljön i deras egen takt. En del marsvin anpassar sig fort, medan andra tar längre tid på sig och det är FULLT NORMALT vilket som.
Andra marsvin i hemmet
Om du har marsvin hemma sedan tidigare signalerar dessa genom sina många olika ljud: "allt är bra, nu vill vi ha mat, hej, klia mig under hakan, får jag komma ut?" att platsen som det nya marsvinet har kommit till nog inte var så farlig ändå. Det är vanligt att man upplever att de nya marsvinen snabbare blir hemmastadda i ovanstående fall.
Att vinna marsvinens förtroende
Fokusera inledningsvis på att skapa en trygg och lugn miljö för marsvinen. Placera gärna buren där ni befinner er mest, men kanske en bit ifrån det värsta springet. Om småbarn finns i familjen behöver de bli informerade om att de inte får vara för högljudda eller göra för hastiga rörelser vid marsvinsburen - buren är marsvinens hem och fristad och vid den ska man alltid vara lugn, respektfull och försiktig.
Många marsvin känner sig lite tryggare om buren är upphöjd från golvet eftersom det ger en bättre överblick av omgivningen. Inred buren så att det finns minst ett gömsle per marsvin.
Passa på att prata med marsvinen varje gång du går förbi buren. Bjud ofta på hö, kraftfoder och grönsaker medan du berättar om din dag. Snart kommer de lära sig att din röst är det mest fantastiska de någonsin har hört - den betyder ju att det kommer något gott och ett marsvins kärlek vinns verkligen genom magen!
När de börjat vänja sig vid din röst och sitt nya hem kan det vara dags att lära marsvinen att komma fram och ta sina grönsaker från handen. Persiljekvistar, långa grässtrån och större maskrosblad är ofta extra delikata och dessutom utmärkta att försöka locka fram marsvinen med. Håll handen stilla över burkanten och låt marsvinen i egen takt komma underfund med att det inte är farligt att närma sig - du kommer inte röra handen. Inledningsvis kanske de inte vågar närma sig alls allt detta till trots, då lämnar du bara godsaken till marsvinen och försöker igen en annan gång. Efter några träningstillfällen kommer marsvinen till slut våga smaka längst ut på godsaken och ännu lite längre fram i träningen kan de våga sig ända fram för att plocka mindre godbitar direkt ur din handflata.
Att vinna marsvinens förtroende sker inte på en dag, men i slutändan är det värt varje ansträngning; tama, trygga marsvin är ju det bästa som finns!
Hantering
Många marsvin ääälskar att få keltid med sin ägare. Det ska vara varmt, mjukt och mysigt och människan får gärna ge öronmassage och smeka över ryggen. Även detta är förstås något som marsvinet först måste lära sig att uppskatta, det vill säga ni behöver upprepa kelstunderna ofta för att marsvinet ska känna sig trygg och avslappnad i situationen.
Ta upp från buren
Det är inte många marsvin som uppskattar att bli infångade och fasthållna. Det är ju inte så konstigt - marsvin är ursprungligen bytesdjur och blir man fångad får man inte se morgondagen. Sådana instinkter försvagas inte i första taget.
Tänk därför på följande när du ska ta upp ett marsvin:
- Ha en plan! Bestäm på förhand vilket marsvin du ska ta upp.
- Använd båda händerna för att stänga in marsvinet i en hörna eller i ett hus.
- Lyft därefter marsvinet med en hand under magen och en hand under gumpen till du säkert kan sätta det mot bröstet eller på en arm.
- Var bestämd, men väldigt försiktig.
- Sätt aldrig ner ett marsvin som sprattlar! Låt marsvinet lugna ner sig och erbjud den att bli nedsläppt invid entrén till ett gömsle.