FAQ

Om marsvinshållning

Hur håller man bäst honor respektive hanar?

Svar: 
Honor trivs bäst i små grupper eller i flock, medan hanar trivs bäst i par.

Vilken ålderskombination är bäst?

Svar: 
För hanar är det en vuxen hane som sätts ihop med en bebishane. När det gäller honor är det lite friare, men även mer en fråga om att matcha rätt personligheter med varandra.

Hur bör man tänka när man planerar inför att skapa en honflock?

Svar: 
Det kan vara svårt att få tag på alla tilltänkta honor på en gång, därför kan det vara klokt att se det som ett långsiktigt projekt. När jag sätter ihop en flock försöker jag matcha honornas personlighet och tycker även det är bra när det är lite spridning mellan åldrarna. Mycket handlar om känsla och ibland är det även så att det inte går som planerat - en individ kanske inte trivs med en annan osv. 

Kan man ha ett marsvin ensamt om man umgås extra mycket med det?

Svar: 
Nej! Marsvin är flockdjur och behöver en artfrände för att må bra. Har marsvinet precis förlorat sin kompis bör man genast leta efter en ny. Bara i speciella undantagsfall får marsvin hållas ensamma, om marsvinet är så aggressivt att den inte fungerar med andra är ett sådant exempel, men än så länge har jag aldrig stött på en sådan individ.

Hur gör jag om jag inte vill ha fler marsvin när något av mina marsvin dör och den andra blir ensam?

Svar: 
Man bör först och främst utvärdera det kvarvarande marsvinet; är det en pigg och frisk individ som skulle klara en potentiellt stressande flytt? I så fall kan omplacering till ett nytt gott hem som kan ge en ny kompis vara en god idé. Upplever man att det kvarvarande marsvinet har speciella behov, är gammalt eller skruttigt, kanske man istället behöver köpa eller låna en kompis till denna, eftersom en flytt kan bli mycket påfrestande för en sådan individ. Vissa uppfödare kan erbjuda att det sålda marsvinet får komma tillbaka när det kvarvarande marsvinet inte längre finns med längre.

Hur stor bur behöver ett marsvinspar ha?

Svar: 
Min personliga åsikt är att tiden då vi satte marsvin i pytteburar sedan länge är förbi. Jag rekommenderar gärna gallerburar i storlekarna 150x70 cm, 160x60 cm eller större om man bygger själv.

Om skillnader mellan de olika könen

Vad är bäst; två honor eller två hanar?

Svar: 
Ska du bara ha två marsvin och inte planerar att hålla dem i grupp/flock spelar könet ingen större roll. De individuella skillnaderna är större än de "könsliga".

Luktar hanar mer än honor?

Svar: 
Nej, det gör de inte.

Är det samma skötsel vad gällande honor och hanar?

Svar: 
På det stora hela är skötseln detsamma. Äldre honor bör man regelbundet känna och titta på runt buken för att kunna upptäcka eventuella äggstockscystor som de kan drabbas av. Hanar har en liten ficka innanför analöppningen som ibland samlar på sig spån- eller höpartiklar som han kan behöva hjälp att få avlägsnat. 

Varför är honor så mycket mer populära än hanar? Finns det någon sanning i varför?

Svar: 
Jag tror det finns en föreställning om att honor är snällare och enklare än vad hanarna är, vilket inte riktigt är sant. Dessutom har många fått för sig att hanar luktar mer, men den som har haft båda könen vet att det är hanarna som brukar vara renligast i sina burar. Honor är det bästa valet om man vill ha tre eller fler marsvin. Det är fantastiskt roligt och givande att hålla marsvin i flock i en större bur - det händer så mycket och det är intressant att se hur flockdynamiken hela tiden utvecklas. Är man intresserad av etologi och är en marsvinsfantast är det helt enkelt en marsvinsflock man ska ha - och då är valet givet, man behöver ha honor och ev en kastrat. Tänkte man bara ha två marsvin däremot kan man lika gärna välja hanar som trivs allra bäst i par. Min erfarenhet är dessutom att hanar ofta blir lite mer sociala och mysiga än vad honorna blir. Ett annat argument för att välja ett hanpar är att det är mycket enklare att få tag på riktigt trevliga hanar om man jämför med att försöka hitta likvärdiga honor.

Om mat och utfodring

Hur vet jag att mitt hö är bra?

Svar: 
Först och främst märker du det på att dina marsvin äter av det med god aptit och har bra hull. Inte mycket lämnas kvar när det är rent i buren. Ett bra hö ska vara väldoftande, grönt och gärna innehålla en blandning av bladiga, fina strån och lite grövre strån med ax. Om mina marsvin får välja brukar de föredra lite "mjukare" hö som går att fluffa upp till små höhögar utan att det direkt lägger sig platt mot burgolvet. För grovt hö brukar inte vara poppis och även om det rent näringsmässigt är ett bra hö, är det då inte rätt hö för marsvinen om de äter sämre av det.

Hur ska man servera hö och hur ofta?

Svar: Hö ska placeras direkt på golvet, alternativt över hustaken så att stråna bildar en inbjudande grotta att krypa in i. Hö är mat, aktivering och berikning. I det vilda bor marsvin på grässlätter där det bildas "tunnlar" i gräset - det är den känslan jag försöker åstadkomma när jag lägger in nytt hö. Nytt hö lägger man in 2-3 gånger om dagen eller helt enkelt vid behov av påfyllning - hellre för ofta än för sällan. 

Hur mycket grönsaker ska jag ge mitt marsvinspar?

Svar: 
Det beror lite på vilka grönsaker du ska ge. Jag brukar säga att en handfull grovhackade grönsaker av paprika, vitkål och kanske broccoli eller grönkål blir en lämplig mängd för två marsvin.